STEM Nedir, Çocuklar İçin Neden Önemlidir? 04 Eylül 2023, 18:25
STEM Nedir? sorusunun cevabı, STEM; Bilim(Science), teknoloji(Technology), mühendislik(Engineering) ve matematik(Mathematics) olmak üzere dört disiplini bütünleştiren bir öğrenme, uygulama ve geliştirme yaklaşımıdır.
STEM, bu dört disiplini bir araya getiren ve problemleri çözmek için gerçek dünyadan öğretim yöntemleri sunan ve disiplinler arası programa entegre eden bir öğretim felsefesidir. Gelin hep birlikte STEM Nedir? daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
STEM Eğitimi Ne Demek?
STEM Eğitimi; Öğrencileri Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) olmak üzere bu dört özel disiplinde eğitmek anlamına gelir. Öğrencileri bu alanlardan herhangi birinde eğitmek yerine, STEM eğitimi kullanılması, öğrencilerin bir kariyere sahip olmaları ve gerçek dünya uygulamalarını göz önünde bulundurmaları ve daha donanımlı olmaları için bu dört disiplini uygulamalı bir yaklaşımla birleştirir.
STEM eğitimi sınıfta proje tabanlı öğrenmeye odaklanır. Gerçek zamanlı uygulamalar ve öğrenme deneyimleri sunar. Öğrenciler, STEM’ in çeşitli alanlarını, sınıf içinde ve çevrelerindeki dünya arasında bir bağlantı kurmalarına yardımcı olacak şekilde uygularlar.
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) eğitimi okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm sınıf seviyelerini kapsayan bir yaklaşımdır. Öğrencilerin problemlere disiplinler arası bakış açısıyla bakmasını, yeni nesil eğitim yaklaşımıyla bilgi ve beceri kazanmasını hedefler. STEM, bireyleri başarılı olma ve bu değişen dünyaya uyum sağlama becerileriyle güçlendirmeyi amaçlar. Öğrenciler ezberden uzak bir şekilde araştırma ve sorgulama yaparak öğrenirler.
Dört disiplin iç içe geçmiş şekilde günlük hayata transfer edilerek kullanıldığı için öğrenmede kalıcılık sağlanır.
STEM, öğrencilerin aşağıda sıralanan 21. Yüzyıl becerilerinin gelişmesine katkı sağlar:
STEM ÇOCUKLARIMIZA NE KAZANDIRIR ?
· Fen, Matematik ve Teknoloji okuryazarlık düzeylerini artırır.
· Eleştirel ve kritik düşünme becerisi kazandırır.
· Günlük hayatta karşılaşacakları hayat problemlerinin farkına varmalarını sağlar.
· Üreten birey olmalarını katkı sağlar.
· Yaratıcılığı artırır.
· İşbirlikçi çalışma becerisini güçlendirir.
· Kişilerarası iletişim becerilerini geliştirir.
· Değişime ve yeniliğe karşı merak duygusunu uyandırır.
· Girişimcilik becerilerinin gelişmesine destek olur.
· STEM kariyer alanlarında duyulan ihtiyacı karşılamalarını kolaylaştırır.